Istorija

 

Kao jedan od najstarijih gradova u Evropi, naš glavni grad imao je jako burnu istoriju. Osvajali su ga i razarali, dizali ga iz pepela, obnavljali, dograđivali. Od vinčanske kulture, preko Grka, Rimljana, careva Anastasija i Justinijana, Avara, Bugara, Mađara, pa sve do Srba, Turaka i Austrijanaca, Beograd, odnosno tadašnji Singidunum, prošao je kroz mnoge faze, promenio desetine imena, sve dok u 19. veku nije postao prestonica moderne Srbije.
Ovaj moderni srednjeevropski grad početkom 20. veka imao je oko 50 000 stanovnika i tada je postao zaista prava evropska prestonica.
Danas, grad pozicioniran na ušću Save i Dunava broji oko 1 700 000 stanovnika i predstavlja svetsku metropolu i jedan je od najposećenijih gradova u Evropi i svetu, koji može da zadovolji najraznovrsnije ukuse svojih posetilaca.

 

Kultura

 

Beograd je centar kulture i umetnosti Srbije, i kao takav, osnivač 36 ustanova kulture, kao i pokrovitelj brojnih evropskih i svetskih manifestacija.
Mnogi svetski poznati umetnici našli su u Beogradu mesto na kom mogu izraziti svoj stvaralački duh, bilo da se radi o glumcima, muzičarima, piscima ili nekim drugim kreativnim stvaraocima.

 

Turizam

 

TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRAD
www.tob.co.rs

 

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
www.srbija.travel
 

Religija

 

Beograd naseljavaju ljudi različitih veroispovesti, te su se u njemu izgradile, pored brojnih pravoslavnih i nekoliko katoličkih crkava, jedna sinagoga i jedna džamija. Nikolajeva i Bogorodičina crkva, najstarije su crkvene građevine u prestonici, a Hram Svetog Save najveći je srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu. U Beogradu i njegovoj široj okolini, nalazi se i nekolicina manastira, čuvara pravoslavnog duha i tradicije, koje zaista vredi posetiti.